Podere Il Casale
Když se Sandra a Ulisse v 90. letech přestěhovali do oblasti Pienza v Toskánsku, měli jediný sen: vybudovat statek, který bude obklopený zdravou půdou a bude produkovat čisté jídlo podle přirozených přírodních rytmů, tak jak to bylo běžné dříve. A sen se jim splnil na starém kamenném statku Podere Il Casale.
V krásné nekontaminované krajině údolí Val d'Orcia, která je zapsána na seznamu UNESCO, vybudovali bio farmu, která je naprosto soběstačná, a to i energeticky. Hned od začátku začali pěstovat ekologicky bez pesticidů, herbicidů a umělých hnojiv. Nezaměřili se přitom na jednu plodinu jako spousta jiných farem, ale pozemky v okolí statku osázeli různorodými plodinami, od obilí, přes zeleninu, olivovníky, vinnou révu až po ovocné stromy, které jim poskytují úrodu během celého roku. Mezi záhony, políčky a sady ponechali divokou přírodu, která spolu s nimi vytváří harmonický živý organismus, poskytuje úkryt různým zvířatům a hmyzu, pomáhá k udržení biodiverzity a zdravé půdy. Tím, co statek vyprodukuje, zásobuje místní v okolí a také vlastní restauraci. To, co se nestihne sníst hned, se šetrně zpracuje do marmelád, džemů, omáček nebo se naloží do oleje.
Kromě toho na statku chovají 200 ovcí sardinského plemene, kozy, prasata a osli. Zvířata mají k dispozici rozsáhlé venkovní pastviny plné různorodých bylin, kterými se přirozeně živí. Mléko není "zabíjeno" žádnou pasterizací, proto zůstává živé, plné zdravých laktobacilů, uchovává si všechny svoje vlastnosti a sýrům dává nezaměnitelnou plnou chuť a vůni, které se v průběhu roku trochu mění podle toho, jaké rostliny zvířata zrovna spásají. Hned po nadojení je mléko za studena zpracováno přímo na farmě, bez konzervantů a jiných nesmyslů. Jenom se přidá syřidlo a špetka soli, sýry se vytvarují do forem, a pak už se nechají za pravidelného otáčení, kartáčování a popř. potírání olivovým olejem, zrát od 1 do 24 měsíců.
Web: Podere Il Casale