Podere Il Casale: Bio farma, kde mléko nezabíjí pasterizací

Objevte bio ovčí sýry z jedinečné udržitelné bio farmy Podere Il Casale, která funguje v dokonalé harmonii s přírodou.

Když se Sandra a Ulisse v 90. letech přestěhovali do oblasti Pienza v Toskánsku, měli jediný sen: vybudovat statek, který bude obklopený zdravou půdou a bude produkovat čisté jídlo podle přirozených přírodních rytmů, tak jak to bylo běžné dříve. A sen se jim splnil na starém kamenném statku Podere Il Casale.

BIO FARMA: ČISTÉ JÍDLO Z ČISTÉ KRAJINY
V krásné nekontaminované krajině údolí Val d'Orcia, která je zapsána na seznamu UNESCO, vybudovali bio farmu, která je naprosto soběstačná, a to i energeticky. Hned od začátku začali pěstovat ekologicky bez pesticidů, herbicidů a umělých hnojiv. Nezaměřili se přitom na jednu plodinu jako spousta jiných farem, ale pozemky v okolí statku osázeli různorodými plodinami, od obilí, přes zeleninu, olivovníky, vinnou révu až po ovocné stromy, které jim poskytují úrodu během celého roku. Mezi záhony, políčky a sady ponechali divokou přírodu, která spolu s nimi vytváří harmonický živý organismus, poskytuje úkryt různým zvířatům a hmyzu, pomáhá k udržení biodiverzity a zdravé půdy.

0 KM: ZELENINA ZE ZAHRÁDKY ROVNOU NA STŮL
Tím, co statek vyprodukuje, zásobuje místní v okolí a také vlastní restauraci, která je součástí usedlosti. Plodiny tak nemusí neekologicky cestovat přes půlku světa, ale končí zcela čerstvé v žaludcích natěšených strávníků. A ani jediná mrkev tu nepřijde nazmar - to, co se nestihne sníst hned, se šetrně zpracuje do marmelád, džemů, omáček nebo se naloží do oleje.  

VOLNÝ CHOV: TADY SE ŽIJE ŠŤASTNĚ, POMALU A ZDRAVĚ
Kromě toho na statku chovají 200 ovcí sardinského plemene, kozy, prasata a osli. Zvířata se nemačkají v uzavřených stájích, ale mají k dispozici rozsáhlé venkovní pastviny plné různorodých bylin, kterými se přirozeně živí. Dostatek pohybu, žádný stres a přírodní strava bez antibiotik, hormonů a stimulantů se projevuje na kvalitě jejich masa a mléka, které mají výraznou chuť a širokou škálu vůní, a jsou plné výživných látek. 

0% PASTERIZACE, 100% CHUTI
Mléko není "zabíjeno" žádnou pasterizací, proto zůstává živé, plné zdravých laktobacilů, uchovává si všechny svoje vlastnosti a sýrům dává nezaměnitelnou plnou chuť a vůni, které se v průběhu roku trochu mění podle toho, jaké rostliny zvířata zrovna spásají. Hned po nadojení je mléko za studena zpracováno přímo na farmě, bez konzervantů a jiných nesmyslů. Jenom se přidá syřidlo a špetka soli, sýry se vytvarují do forem, a pak už se nechají za pravidelného otáčení, kartáčování a popř. potírání olivovým olejem, zrát od 1 do 24 měsíců.

LIMITOVANÁ PRODUKCE
Z ovčího mléka v Podere Il Casale vyrábí pro tuto oblast typické sýry pecorino, které nově najdete v našich pultech a na e-shopu. Vybírat můžete ze čtyř různě vyzrálých pecorin, od čerstvého, které voní mlékem a má nasládlou chuť, až po minimálně 15 měsíců vyzrálou Riservu s výraznou štiplavou chutí. Vzhledem k tomu, že výroba je velmi limitovaná (představte si, že pro výrobu jedné velké formy pecorina je potřeba 100 litrů mléka, jenomže každá ovce denně nadojí pouze 1(!) litr) a podléhá přirozeným rytmům přírody, může se stát, že sýry budou v některých obdobích nedostupné.