Sezóna olivového oleje Novello začíná

Nejcennější extra panenský olivový olej z první letošní sklizně právě dorazil do Prahy.

V našich prodejnách i na e-shopu již nyní najdete olej Novello od jednoho z nejlepších výrobců olivových olejů v Itálii, Giuseppa Ursiniho. Je vylisovaný z oliv lokálních odrůd Gentile di Chieti, Leccino a Peranzana, které Giuseppe pěstuje ve svých hájích v Abruzzu a lisuje do 48 h. Má středně výraznou, jemně nahořklou chuť připomínající artyčoky. Natočit si jej můžete do lahví o obsahu 0,5 l nebo 1 l. V následujících týdnech se můžete těšit na olej Novello z Puglie a Sicílie.

CO JE OLIO NOVELLO
Olio Novello ("nový olej") je čerstvý, nefiltrovaný extra panenský olivový olej z první sklizně, jehož sezóna trvá pouze od listopadu do ledna. Na rozdíl od běžných olejů, které se nechávají usadit a pak se filtrují, olej Novello se stáčí hned po lisování. Díky tomu si zachovává výraznou ovocnost, svěží vůni čerstvě posekané trávy, lehkou pikantnost i sytě zelenou barvu. Je to doslova esence oliv – autentická, plná života a chutí.

Tradice prvního olivového oleje je v Itálii velice oblíbená a výrobci se na ten posvátný okamžik, kdy z lisu začne vytékat hutný, zářivě zelený olivový olej, těší celý rok. Dříve si tuhle lahůdku dokonce nechávali jenom pro sebe a své nejbližší, a tradičně si olej Novello vychutnávali s čerstvým bílým chlebem, který do oleje namáčeli klidně rovnou v lisovně.

ČERSTVOST, KTEROU HNED POZNÁTE
Olej Novello se lisuje velmi šetrně za studena do několika hodin od sklizně z kvalitních, ručně očesaných oliv, a bez další úpravy se rovnou stáčí. Obsahuje tak kousky dužiny, které mu dodávají jedinečnou hustotu, barvu, chuť a spoustu zdraví prospěšných antioxidantů-polyfenolů, vitamínů a minerálů. Olej Novello má výraznou, svěží a příjemně natrpklou chuť připomínající čerstvě posečenou trávu či zelená rajčata.

JAK HO POUŽÍVAT A SKLADOVAT
Největší předností oleje Novello je jeho čerstvost, svěží chuť a vysoký obsah živin. Proto je nejlepší si jej vychutnávat zasyrova, třeba na bruschettě, k dochucení pokrmů jako jsou luštěninové polévky, masa, těstoviny nebo saláty, ideálně nijak výrazně kořeněné, aby vynikla jedinečná chuť oleje. Tento druh oleje není vhodný k tepelné úpravě, díky obsaženým kouskům dužiny by se přepaloval a přišel by o všechny cenné vlastnosti.

Skladování je u oleje Novello klíčové, protože jde o čerstvý, aromatický olivový olej, který si zachovává chuť a živiny jen při správném zacházení:

ČÍM JE NÁŠ OLIVOVÝ OLEJ NOVELLO VÝJIMEČNÝ