Když se 12 sýrařů vzbouří proti průmyslu, aby zachránili něco mimořádného
Klenot údolí Valle Brembana, jedinečný sýr Storico Ribelle, najdete nově v prodejnách a na eshopu the italians.
STOVKY LET TRADIČNÍ VÝROBY
Údolí sýrů Valle Brembana v Lombardii. Tady místní pastevci každé léto po celá staletí vyráběli na horských pastvinách sýr bitto. Vždy se dělal ručně, pomalu, v kotlích nad ohněm a ve velmi malém množství. Před 25 lety však začal tlak na jeho průmyslovější produkci, proti které se vzbouřilo 12 sýrařů rebelů. Odmítli přistoupit na rozvolněná pravidla konsorcia, uchovali si tradiční řemeslnou výrobu a svůj sýr bitto pojmenovali STORICO RIBELLE ("historický rebel").
POUZE 3 MĚSÍCE V ROCE, HORSKÉ LOUKY, MĚDĚNÉ KOTLE A RUCE
Storico Ribelle dnes vyrábí pouhých 12 sýrařů a pouze 3 měsíce v roce, kdy jsou stáda krav a koz na horských pastvinách a jejich mléko je v tu dobu nejlepší. Zvířata tu celé léto spásají různé divoce rostoucí byliny, které jejich mléku dávají unikátní chuť a živiny. Sýr se vyrábí přímo v horách, přesně tak jako kdysi. Z nepasterizovaného, čerstvě nadojeného kravského a kozího mléka, které se šetrně zahřívá na ohni v měděných kotlích, a sýrová hmota se pak ručně tvaruje do dřevěných forem. Díky tomu, že mléko neprochází pasterizací, zůstává živé: zachovává si všechny vlastnosti, chutě a vůně, živiny a zdravé bakterie. Celá výroba je velmi náročná, probíhá velmi pomalu a jeden sýrař zvládne denně vyrobit maximálně 1–3 formy!
EXPLOZE CHUTÍ
Storico Ribelle se výborně hodí k dlouhému zrání, zraje min. 70 dní na jedlových policích, ale bez problémů zvládne 10 a více let. Na rozdíl od průmyslově vyráběných sýrů má výraznou chuť, která vám doslova exploduje v ústech. Připomíná bylinky, sušené ovoce či ořechy. Hodí se k dochucení pokrmů i ke sklence červeného vína jako třeba Amarone della Valpolicella.
PRESIDIO SLOW FOOD
Storico Ribelle je skutečným skvostem, za jehož zachování bojuje i organizace Slow Food, která jej zařadila na svůj seznam jedinečných produktů Presidio Slow Food.