I v parném létě si můžete vychutnat červené víno. Vybrali jsme pro vás šest vín, která budou chutnat skvěle i nachlazená.
Valpolicella Duca Fedele Massimago
Bio víno s mladistvým švihem od vinařky Camilly Rossi Chauvenet z vyhlášené vinařské oblasti Valpolicella. Jeho aroma připomíná křupavé třešně, aromatické byliny a bílý pepř. Příjemně svěží chuť doplněná jemnou mineralitou z něj dělá dokonalého společníka pro všechny příležitosti.
S čím párovat? S hovězím tatarákem, vyzrálými sýry nebo rizoty.
Primitivo Tataranne Puglia IGT I Parieti
Krásné základní Primitivo pro každou příležitost. Pochází z ekologicky obhospodařovaných vinic v Murgii vinaře Mattea Santoiemmy, který tu hospodaří zcela ekologicky a v souladu s přirozenými rytmy přírody. Ručně sklizené hrozny spontánně fermentují a následně víno zraje v nerezových tancích. Suché, výrazné s tóny červených bobulí a koření, příjemně sametové a harmonické. Názvem "Tataranne", které v lokálním dialektu znamená "dědeček", Matteo vzdal hold svému dědovi, který byl stejně jak on zapáleným vinařem.
S čím párovat? S vepřovým masem, tatrákem či vyzrálými sýry.
Rosso Frontecasa Il Valtenesi DOC Pasini San Giovanni
Nejtypičtější víno z oblasti Valtènesi, vyrobené z lokální odrůdy Groppello rostoucí na svazích jezera Garda. Ideální společník k letním grilovačkám. Má výrazné aroma s tóny jahod, malin či ostružin a elegantní, šťavnatou chuť s kulatou tříslovinou a dlouhým, kořeněným závěrem.
S čím párovat? S pečeným nebo grilovaným maserm, špízy, výraznějšími sýry
Kalterersee Classico Superiore DOC Niedrist
Ovocné a svěží červené víno vonící po třešních a švestkách s příjemnou kyselinou a mineralitou v závěru. Z původní starobylé odrůdy Schiava doplněné špetkou Lagreinu z až 90 let starých Niedristových vinic na kopcích u jezera Caldaro bohatých na vápník a hořčík.
S čím párovat? S hovězím a kuřecím masem, výraznějšími sýry, grilovanou zeleninou, těstovinami
Lehký, šťavnatý a harmonický Pinot Nero z piemontských vinic rodiny Broglia ležících na vápencových půdách v nadmořské výšce mezi 250 a 280 m. Celá vinifikace probíhá výhradně v nerezových tancích, aby si víno zachovalo chuť a aroma typické pro tuto odrůdu. Květinové a ovocné tóny doplňuje suchá, perfektně vyvážená chuť.
S čím párovat? S bílým masem, středomořskou kuchyní
Negroamaro Zacinto IGT Masseria Cuturi
Čisté Negroamaro z ekologických a udržitelných vinic kolem Masserie Cuturi v Puglii. Vinařka Camilla Rossi Chauvenet jej vinifikuje velmi šetrně na nerezu z hroznů sklízených ručně na vlastních vinicích kousek od moře. Má výrazné aroma třešní a červených bobulí, které doplňuje kulatá, dlouhá chuť s elegantní tříslovinou. Jméno Zacinto dostalo víno podle správce masserie, který měl na starosti organizaci práce na vinici a Negroamaro miloval natolik, že si každý rok tajně schoval jeden sud pro sebe.
S čím párovat? S výraznými a kořeněnými pokrmy, grilovaným masem, vyzrálými sýry a salámy